Doelstellingen

Moleneigenaars aanzetten hun cultureel erfgoed te restaureren en te onderhouden.
Geven van advies bij de samenstelling van onderhouds- en restauratiedossiers en opvolging ervan.

Oost-Vlaamse Molens vzw werkt mee met andere molenverenigingen aan o.a. molenaarscursussen. Wie ouder is dan 16 jaar wordt vertrouwd gemaakt met de knepen van het molenaarsambacht en wie slaagt voor een theoretisch en praktisch examen krijgt het diploma van meester-molenaar. Ook workshops (touwen knopen, molenstenen scherpen, enz) en interessante trips langs molens in binnen- en buitenland maken deel uit van ons activiteitenprogramma.

Om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van de zin van molenbehoud worden molendagen georganiseerd waarop de nog werkende molens gratis kunnen worden bezocht. Ook op andere dagen bent u op een draaiende molen heel welkom.

Een molen moet je met al uw zintuigen beleven, en daar hoeft het niet noodzakelijk stralend weer voor te zijn. Want het wordt pas indrukwekkend als een waterrad of wiekenkruis stevig draait onder een tuimelende wolkenhemel en malende molenstenen de hele molen doen schudden en kraken en met een laagje wit meel bestuiven.

Het hele jaar door kan u tevens gebruikmaken van onze handige molenroutes, die gemakkelijk kunnen worden gedownload via onze website.