Molenroutes

Molenroute 1 – In De Zwalmvallei…

     Folder: Print: Fietsen in de Zwalmvallei


De zwalm is een rustige, sterk meanderende rivier van zowat 22 km lang, die ontspringt op de Pottelberg in de buurt van Opbrakel en uitmondt in de Schelde in Nederzwalm.

Van de vijf watermolens op de zwalm is er op het ogenblik slechts één maalvaardig, de Ijzerkotmolen in Nederzwalm. Maar er zijn concrete plannen om op middellange termijn ook de Zwalmmolen, de Bostmolen en de Boembekemolen volledig te restaureren.

Deze streek is een verrassende combinatie van heuvels, bronnen, holle wegen en pittereske dorpjes en wordt bijgevolg terecht omschreven als de Vlaamse Ardennen. Geniet dus niet alleen van de molens, maar ook van de kleuren en de verten.


   
Download file: molenroute-1-in-de-zwalmvalei (1).gpx


  KMZ (vereist aanwezigheid van Google Earth op uw PC)  Download Google Earth bestand


 

Molenroute 2 – In Het Meetjesland

   Folder:  Print: Fietsen in het Meetjesland 


Het Meetjesland is de regio tussen Gent en Zeeuws-Vlaanderen en “entre Bruges et Gand”, het vlakke land waar vermoedelijk Jacques Brels “Marieken” heeft gewoond. Het is een zeer groen patchwork van akkers, weiden, kreken, polders en bossen. De streeknaam verwijst waarschijnlijk naar de lange, smalle stroken land, die hier “meten” worden genoemd, maar in heemkundekringen werd een veel leukere verklaring bedacht: toen Keizer Karel, die een rokkenjager was, de streek kwam verkennen, gaven bezorgde moeders hun jonge dochters even huisarrest. Vandaar dat hij enkel maar oude, spinnende vrouwen, “meetjes” dus, op zijn tocht ontmoette.

De hoofdplaats van het Meetjesland is Eeklo, een bijzonder aangenaam stadje dankzij onder meer het 17de-eeuwse stadhuis, het door de Unesco tot werelderfgoed uitgeroepen belfort en de in de schaduw ervan gelegen terrasjes.
Wie er een dagje op uit trekt met de fiets ziet uiteraard veel meer dan enkel molens. Langs het kanaal Gent-Oostende kan je even zwaaien naar de mensen op de veelal chique pleziervaartuigen en in de buurt van Ursel zie je helikopters en sportvliegtuigjes rond het nabijgelegen NAVO-vliegveld cirkelen.
Een andere blikvanger in die buurt is de in een schitterend bos gelegen Drongengoedhoeve en bijbehorende duiventoren (fietsknooppunt 82). Je kan er een wandeling maken doorheen de in dambordmotief aangelegde dreven. Even uitblazen kan dan op het terrasje van de gezellige herberg bij een streekdrankje. (www.drongengoedhoeve.be)
Wie ook honger heeft, vindt een gedekte tafel in een van de vlakbij gelegen eethuisjes, maar gezellig binnen of buiten snacken kan ook in vriendelijke dorpjes zoals Aalter, Poeke of Ruiselede.
In Poeke moet je zeker eens binnenstappen in het park rondom het bijzonder fraaie kasteel (fietsknooppunt 8).
Deze lichtroze waterburcht heeft Loirekasteelallures, en dat heeft het uitsluitend aan zichzelf te danken, niet aan de heel bescheiden Poekebeek die erlangs stroomt.
We doen ook een paar keer haasje-over met de provinciegrens, vooral om een bezoek te brengen aan twee West-Vlaamse bovenkruiers. Het traject tussen Sint-Maria-Aalter en Poeke – een stukje van de Molenlandroute – is trouwens het mooiste wat deze molenroute te bieden heeft.
We fietsen meestal langs rustige wegen en passeren tal van bescheiden aardappelkwekerijen en indrukwekkende varkenshouderijen. Maar minstens even talrijk zijn de kapelletjes en de … kapsalons.
Dat je haar in je gezicht wappert, kan je hier dus niet als excuus gebruiken als je even de weg kwijt bent. Klimmen hoef je nauwelijks te doen. Enkel de bondgenoot van de molenaars kan het je knap lastig maken. Zijn naam is de wind.

Fietsverhuurcentra en veel meer informatie vind je op de website www.tov.be.

Fietsknooppunten: 91-87-81-83-73-84-88-89-82-93-90-98-99-1-2-39-43-49-10-8-4-2-3 (zowat 50 kilometer).
Het maakt weinig uit waar je de eerste pedaalstoot geeft.

 
Download file: molenroute-2-in-het-meetjesland.gpx
 KMZ (vereist aanwezigheid van Google Earth op uw PC)  Download Google Earth bestand

Molenroute 3 – Vanaf De Oevers Van De Schelde

   Folder: Print: Fietsen in Scheldeland 1 


Ten zuiden van de Oost-Vlaamse provinciehoofdstad verandert het vlakke landschap heel geleidelijk in een heuvelachtig gebied.
Gavere, waar in 1453 een bloedige slag werd uitgevochten tussen het opstandige Gent en de Bourgondische hertog Filips De Goede, kan een ideale uitvalsbasis zijn voor jouw (fiets)tocht langs molens. Je kan natuurlijk ook elders vertrekken en dan op of in de buurt van het “scheve” marktplein van dit aantrekkelijke dorp op een terrasje met een “Valeirke” of een “Tonneke” op adem komen. Dat is ook nodig want de tocht langs de Schelde is bijwijlen adembenemend mooi, zeker als je Dikkelvenne en Baaigem als eerste via-punten kiest. Op weg naar de Balegemse Klepmolen kom je voorbij de imposante Munckboshoeve.In de buurt van Semmerzake passeer je vaak langs bovengrondse bunkers die hier rond 1935 werden gebouwd, toen de vrees voor een Tweede Wereldoorlog groot werd. Tijdens die oorlog, die er dan toch is gekomen, hebben die bunkers geen rol van betekenis gespeeld.
Nu wel: koeien die last hebben van jeuk schurken zich ertegenaan. Vanop het plateau van Semmerzake wordt nu nog altijd het Belgische luchtruim in de gaten gehouden. Vurste is ook een schitterend dorpje met een prachtig kerkje. Je moet er eens doorheen het hek bewonderend kijken naar het helaas wat vervallen kasteeldomein Borgwal en de fraai gerestaureerde duiventoren.
Zolang je fietst binnen de driehoek Merelbeke, Gavere, Oosterzele hoef je in dit voorgeborgte van de Vlaamse Ardennen niet al te veel pijn in de kuiten te vrezen.
Enkel in de laatste kromme lijn naar de molens moet je misschien even recht op de trappers. Maar in de druk bezochte D’Oude Afspanninghe op het stemmige kerkpleintje in Munte kan je even rusten tot je bonkende hart weer stationair klopt.Deze lus van bijna 50 km loopt langs de knooppunten 39, 47, 46, 49, 98, 99, 5, 10, 96, 94, 95, 97, 83, 84, 96, 97, 41, 31, 37 en 39.Fietsverhuurcentra en veel meer toeristische informatie vind je op de website http://www.tov.be


 

  
Download file: molenroute-3-vanaf-de-oevers-van-de-schelde.gpx
  KMZ (vereist aanwezigheid van Google Earth op uw PC) Download Google Earth bestand

Molenroute 4 – Vanaf De Oevers Van De Schelde

   Folder:  Print: Fietsen in Scheldeland 2 


Als je vanuit Gavere richting Kruishoutem kiest, heb je niet al te vaak een natte spons nodig om nek en schouders te verfrissen. En als je toch eens even de rug moet krommen, kan je je troosten met een mooi toekomstperspectief: vanop de molenberg als een torenvalk de einder afspeuren.

Als je de fietsknooppunten volgt, hoef je zelfs niet over de voor tweewielers onaangename kasseistrook tussen de staakmolens van Wannegem-Lede en Huise te dokkeren. Vóór de heraanleg ervan verloren de oudste flandriens op weg naar de aankomststreep van de Ronde van Vlaanderen hier hun kunstgebit.

Vlakbij de mooie kerk van Wannegem, maar vooral in het zeer schilderachtige Mullem kan je heerlijk eten en drinken.

Deze lus van zowat 32 km loopt langs de knooppunten 36, 26, 27, 25, 95, 97, 89, 88, 83, 80, 71, 63, 42, 43, 38.

  
Download file: molenroute-4-vanaf-de-oevers-van-de-schelde.gpx
 KMZ (vereist aanwezigheid van Google Earth op uw PC)  Download Google Earth bestand
 

Molenroute 5 – In Het Meetjesland

   Folder:  Print: Fietsen in Meetjesland 2 


Het Meetjesland is een zeer groene streek waar beken, plassen en bossen nooit veraf zijn. Ooit verdienden hier handarbeiders van allerlei pluimage in moeilijke omstandigheden de kost: houthakkers, turfstekers, lakenbewerkers en … molenaars. Fietsen daarentegen kost in dit biljartvlakke land heel wat minder moeite, tenzij de wind te veel op kop zit.
Onze tip: begin de (fiets)route op de markt van Eeklo, de hoofdstad van het Meetjesland, vooral omdat je hier ook heerlijk kan finishen op een terrasje onder het belfort en in de lommerte van de imposante Sint-Vincentiuskerk en het zeventiende-eeuwse stadhuis. Maar er staat nog wat anders op het pleintje, zoals de beelden van De Herbakker en van het blote Lotjen, die met een kool op haar hoofd wacht tot haar hoofd is herbakken.
Het hele verhaal van deze legende wordt op een originele manier verteld in de vlakbij gelegen Huysmanhoeve (fietsknooppunt 87), een steenoud goed met een heel fraai poortgebouw. De provincie richtte er een bezoekerscentrum in.
Als je jezelf of een ander een “misbaksel” vindt, krijg je hier te horen wat een van de oorzaken kan zijn. Je ontdekt tevens waar de oude meetjes hun knappe kleindochters verstopten voor rokkenjager keizer Karel: onder hun rokken!
In het schattige Sint-Laureins is het Plattelandscentrum Meetjesland gevestigd. Aan de hand van tentoonstellingen en originele en creatieve activiteiten wordt aandacht geschonken aan alle boeiende aspecten van het platteland en de land- en tuinbouw. Meer info vind je op www.plattelandscentrum.be.
Wie graag een kaarsje doet branden, moet in de buurt van de stenen molen van Ertvelde tot aan het zeer pittoreske bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe rijden.
Tijdens de molentocht zal je je allicht wel eens afvragen wat je nu het minst leuk vindt: het geraas van de auto’s op de zeer drukke expresweg tussen het industriële Zelzate en het mondaine Knokke of de geruisloze windturbines die vele keren draaiend opduiken achter een kerktoren of een bomenrij. Zeker mooier en stiller is het traject tussen Eeklo en Sleidinge omdat je daar vaak gewoon tussen percelen landbouwgrond mag slalommen.Fietsverhuurcentra en veel meer informatie vind je op de website www.tov.beFietsknooppunten: 88, 62, 5, 11, 17, 27, 31, 38, 40, 41, 46, 47, 4, 47, 46, 43, 42, 39, 1, 99, 58, 56, 65, 66, 69, 77, 84, 87 (zowat 50 kilometer). Het maakt weinig uit waar je de eerste pedaalstoot geeft.

 
Download file: molenroute-5-in-het-meetjesland.gpx
 KMZ (vereist aanwezigheid van Google Earth op uw PC) Download Google Earth bestand
Terug naar boven