Onze prijslijst

Agenda 2024

  • Molendag in Vlaanderen – 28 april
  • Excursie met autoacar naar molens – 22 juni
  • Boogschieting bij de Huisekoutermolen – 30 juni
  • Open Monumentendag – 8 september
  • Nachtmalen op de Huisekoutermolen + avondmarkt – 19 oktober
  • Molens open in Oost- en West-Vlaanderen – 20 oktober
  • 50 jaar Huisekoutermolen – 2025

Schutters op de Huisekoutermolen

Schutters op de Huisekoutermolen

Tijdens het weekend van 2 en 3 september 2023 kan er terug geschoten worden op en rond de Huisekoutermolen, ditmaal een wedstrijd voor schutters aangesloten bij een schuttersvereniging en initiatie handboogschieten voor bezoekers.

Wij verwelkomen iedereen om te genieten van de gezellige sfeer in de molenbar en van de schietingen op de wiek van de molen en rond de molen zoals ze eeuwen lang floreerden. Dit is ook te zien op de ets “De Sint-Joriskermis” van Pieter Breugel de Oude (ca. 1559).

Bezoekers en schutters kunnen met een drankje en/of een hapje uit onze molenbar genieten van een authentieke rustige sfeer van vroeger, waar je bij de molenaar op verhaal kon komen en waar er altijd een glas voor je klaar stond.

Meer info: www.huisekoutermolen.be

Molenbevraging 2023

Een van de redenen waarom de vzw Vlaamse Molens werd opgericht, is efficiëntere communicatie. We willen aan de overheden vertellen welke problemen zich binnen de Oost- en West-Vlaamse molenwereld voordoen en die dan ook samen met die beleidsmensen bespreken en aanpakken. We willen zoveel mogelijk molenminnaars en de pers inlichtingen verschaffen over de molens die ze tijdens molendagen kunnen bezoeken. We willen onze leden informeren over de nieuwe regels die instanties zoals het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid en het Agentschap Onroerend Erfgoed bedenkt om ons het leven zuur of zoet te maken… We hebben daarom correcte gegevens over molens en molenaars nodig.

Wil je daarom antwoorden op de vragen die je vindt….    Zie link: molenbevraging

4de Boogschieting bij de Huisekoutermolen

Meer info: klik door naar www.huisekoutermolen.be

Op zaterdag 3 september 2022 organiseren de molenaars van de Huisekoutermolen en de Koninklijke Nationale Bond der Belgische Wipschutters voor de vierde maal een “Molenkampioenschap Boogschieten”. Die dag zal de molen gebruikt worden als staande wip en hiermee een bijzondere gebeurtenis van weleer onder de aandacht brengen.  Een van de wieken zal voor de gelegenheid uitgerust worden met een sprang en kooi om tot een staande wip te komen, zoals op de ets “De Sint-Joriskermis” van Pieter Bruegel de Oude (ca. 1559).   Deze wedstrijd staat open voor schutters die lid zijn van een erkende schuttersvereniging.

Genieten van folklore

Bezoekers kunnen met een drankje en/of een hapje uit onze molenbar genieten van een authentieke rustige sfeer van vroeger, waar je bij de molenaar op verhaal kon komen en waar er altijd een glas voor je klaar stond. Molenaars waren die typische plattelandsfiguren die een bijzonder aanzien hadden. Ze kenden de natuurlijke grondstoffen als geen ander, waren vernuftige techniekers, en wisten alles van weer en wind. Ze waren een soort referentie voor de lokale bevolking. En de molenaars hadden ook een goed zicht op wat er zich in het dorp afspeelde. Zo werd de molen  ook bij dorpsfeestelijkheden betrokken.”

Terug naar boven