Agenda

10 juni 2017 - Molenaarscontactdag rond Huise

Ter ere van de nog steeds alom betreurde Paul Bauters (†13/05/2012) en om tegelijk hulde te brengen aan de vrijwillige molenaars die na ontzettend vele werkuren zijn Huisekoutermolen onlangs weer maalvaardig kregen, organiseert de vzw Oost-Vlaamse Molens op zaterdag 10 juni 2017 een hopelijk gedenkwaardige molenaarscontactdag waarop we graag alle molenaars en molenvrienden uit binnen- en buitenland verwelkomen.
Onze vzw bestaat dit jaar daarenboven 10 jaar. Meer redenen om te vieren hebben we echt niet nodig.
Voor zij die nog niet zo lang geleden hun handen en hart met molens hebben verbonden, brengen we Paul nu al even in herinnering. Paul Bauters was een vrederechter in Brussel die er als geen ander in geslaagd is het cultuurhistorisch en maatschappelijk belang van molens te benadrukken en het molenaarsambacht te verheerlijken. Hij verplaatste in 1971-72 de ruïnes van de Waregemse Hoogmolen naar Huise en maakte er een maalvaardige molen van. Die molen werd het symbool van de herwaardering van Vlaams molenerfgoed. Paul begeesterde bovendien nieuwe lichtingen vrijwillige molenaars met zijn onvolprezen molenaarscursussen en schreef de mooiste boeken die ooit over molens werden gepubliceerd.

Zowat tien jaar geleden werd Paul te ziek om aan de Huisekoutermolen de restauratiewerken uit te voeren die 35 jaar na de bouw ervan onvermijdelijk waren geworden. De vzw Oost-Vlaamse Molens nam deze staakmolen toen in een notariële akte in erfpacht en beloofde die – en nu citeer ik even John Verpaalen – als speelkameraadje van de wind te behouden.
Enkele jaren geleden kreeg het dak nieuwe leien en werd een nieuw gevlucht gestoken. Onlangs kwam er een steviger vangwiel en kregen de molenstenen zangles. In het najaar van 2016 gleed weer gemalen graan uit de meelgoot. Een pakkend moment voor de vrijwillige molenaars die ontelbare keren gereedschapskist en goesting naar de molen sleurden.

In de smulschuur van de Valleihoeve, op enkele wieklengten van de Huisekoutermolen, schudden we elkaar wakker bij koffie, thee en een koekje. We rijden om 10 uur per bus naar de Koutermolen van Sint-Martens-Latem. Ook die werd pas gerestaureerd en wordt beheerd door de provinciale molenvereniging.  In de Middeleeuwen werd hier gemalen ten voordele van de Sint-Baafsabdij en honderd jaar geleden stonden in de Molenstraat en langs de Leie rijen schildersezels van Albijn Van den Abeele, Emile Claus, Valerius De Saedeleer… Uiteraard benadrukken we hier even de relatie tussen (schilder)kunst en de vernieuwde belangstelling voor molenbehoud in de vorige eeuw.

We lunchen in brasserie De Zwalmmolen. Dat is een liefelijke plek aan de oevers van de Zwalmbeek in de Vlaamse Ardennen en rechtover de Zwalmmolen, een forse, maalvaardige bovenslagwatermolen die meel en groene stroom produceert. Hij is gelukkig in handen van het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen.  Vrijwillige molenaars gegroepeerd onder het provinciaal Molencentrum MOLA geven graag uitleg. Er is geen betere manier om de Bourgondische kost te laten zakken.

Wat staat er op het menu?

  • aperitiefje + borrelhapje
  • soep
  • stoofvlees of vol-au-vent of vegetarische schotel (keuze maken aub)
  • 2 consumpties

Op een kouter tussen Oudenaarde en Horebeke staat de Tissenhovemolen, een authentieke driezolder met houten pestelgevlucht.  De eigenaar, de stad Oudenaarde, vertrouwde alle ambachtelijke en publieksgerichte activiteiten toe aan vrijwillige molenaars die lid zijn van de vzw Oost-Vlaamse molens. De molenaars van dienst zullen op zijn minst zeilen voorleggen en ons warm ontvangen. We stappen even af in Korsele, de enige overgebleven protestantse enclave in Vlaanderen, en zoeken er naar de laatste bosgeuzen. Voorouders ervan hebben ongetwijfeld ooit nog in de luwte van de molen naar hagenpreken geluisterd. Verhalen over het getreiter tussen katholieken en protestanten en het stemmige kerkhof onder een treurbeuk zullen je niet onberoerd laten.

Hopelijk speelt dan nog een namiddagbriesje met de wieken van de Huisekoutermolen. Daar verzamelen we de molenaars die de molen van Paul weer maalvaardig maakten evenals de familie van Paul en de sponsorende overheden. We klinken er samen op een opdracht die volledig naar wens werd volbracht.

Rond 18.30 uur kunnen we dan weer huiswaarts. Of doen we nog een terrasje?

Praktische info:
48 euro per persoon. Voor dat bedrag kan je een hele dag eten en drinken en plezier beleven.
Schrijf het bedrag over op rekeningnummer  BE71 7370 2104 1969  van de vzw Oost-Vlaamse Molens, Vossedreef 5, 9340 Lede. Stuur tegelijkertijd een e-mail naar info@vlaamsemolens.com.

Kies in jouw mail aub voor stoofvlees, vol-au-vent of een vegetarische schotel.

Afspraak op zaterdag 10 juni tussen 9 en 9.30 uur in
De Valleihoeve
Rooigemstraat 15
9750 Huise (Zingem)
(09) 383 63 43

De parkeerplaats is vrij ruim, maar carpoolen is ook nu een aanrader.